Dokonalé podzimní jídlo na teplý večer: nejchutnější bramborové placky podle babiččina receptu

Bramboráky na dřevěném prkénku se zakysanou smetanou a petrželí

Bramborové placky s česnekem a smetanou mají své nezastupitelné místo u stolu, ať už jde o všední den nebo slavnostní příležitost. Přesně tohle jednoduché jídlo s vůní česneku a křupavou zlatavou kůrkou v sobě skrývá více, než by se zdálo. Přečtěte si s námi autentický postup, zjistěte, jaké mají bramboráky výživové hodnoty, a najděte inspiraci, jak je servírovat, abyste si užili jejich plnou chuť naplno.

Odkud se bramborové placky vzaly?

Brambory se na našich stolech objevily už v 16. století. První písemné recepty na bramboráky připomínající dnešní dřaníky se objevují v kuchařských knihách první poloviny 19. století. S oblibou je připravujeme dodnes, jak pro jednoduchost, tak výraznou chuť.

Tradiční suroviny pro přípravu

Bramboráky na talíři s miskou zakysané smetany, tradiční české jídlo
  • 500 g brambor
  • 1 vejce
  • 30 g hladké mouky
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g zakysané smetany
  • sůl a pepř dle chuti
  • 30 ml oleje na smažení

Důležité je vybírat kvalitní a škrobnaté brambory, které dávají těstu ideální konzistenci i chuť.

Rychlý a chutný dezert pro celou rodinu za 10 minut: úžasný recept na palačinky s tvarohem a borůvkami
Rychlý a chutný dezert pro celou rodinu za 10 minut: úžasný recept na palačinky s tvarohem a borůvkami Doporučeno pro vás
Nabití energií na podzim: krémová houbová polévka podle nejlepšího receptu našich babiček
Nabití energií na podzim: krémová houbová polévka podle nejlepšího receptu našich babiček Doporučeno pro vás

Krok za krokem: Jak bramborové placky připravit

  • Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Opatrně vymačkáme přebytečnou tekutinu.
  • Přidáme vajíčko, mouku, prolisovaný česnek, sůl a čerstvě mletý pepř.
  • Vše důkladně promícháme, až vznikne vláčné těsto.
  • Na pánvi rozehřejeme olej. Lžící tvoříme menší placky a smažíme je z obou stran do zlatova (cca 2-3 minuty každou stranu).
  • Upečené placky pokládáme na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
  • Servírujeme s kopečkem zakysané smetany.

Tipy na moderní variace

  • Přidejte do těsta najemno nakrájenou cibuli nebo směs čerstvých bylinek – kopr, pažitku nebo petržel.
  • Zkuste placky ozdobit plátkem uzené ryby nebo čerstvými rajčaty pro slavnostnější variantu.
  • Experimentujte s bezlepkovou moukou, pokud potřebujete obměnu.

Výživové hodnoty bramborových placek (na 100 g)

SložkaHodnota
Energetická hodnota128,8 kcal
Bílkoviny2,45 g
Tuky6,94 g
Sacharidy15,09 g
První oficiální zmínka o bramborových plackách pochází z roku 1830 a najdeme ji v kuchařce Jana Szyttlera.

Oblíbené způsoby podávání a servírování

  • Tradičně se podávají s zakysanou smetanou a čerstvými bylinkami.
  • Skvěle chutnají i s uzeným lososem, případně se slaninou.
  • Dají se servírovat i jako příloha k masu nebo zeleninovému salátu.

Osobní poznámka

Mám ráda, když jsou bramboráky opravdu křupavé a provoněné česnekem, proto vždy dávám čerstvý a jemně strouhaný. Největší radost mám veskrze z toho, že i naše děti je mají rády – zvlášť když si k nim mohou přidat velkou lžíci smetany. Tohle jídlo voní doma vždy pohádkově a navodí tu správnou atmosféru společného stolování.

Klíčové informace, které stojí za zapamatování

Domácí bramborové placky jsou jednoduché, ale přesto nabízejí mnoho chuťových kombinací. Jsou zdrojem energie, obohatí stůl a jejich příprava pomáhá udržovat tradiční receptury živé i v dnešní uspěchané době.

  • Jak dlouho trvá příprava bramborových placek? Celý proces od nastrouhání brambor po servírování zabere cca 35 minut.
  • Mohu použít brambory typu A (salátové)? Pro bramboráky jsou ideální moučné brambory – lépe drží těsto pohromadě a placky jsou křupavější.
  • Jak skladovat zbylé bramboráky? Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale lze je uchovat v lednici ve vzduchotěsné nádobě 1–2 dny. Před podáváním je prohřejte na pánvi.
  • Lze bramborové placky připravit bez vajec? Ano, lze použít místo vejce např. trochu škrobu nebo rozmixované lněné semínko s vodou na zahuštění.
Ji už sdíleno 0 čtenáři. Jedním klepnutím nám pomůžete růst. Děkujeme vám.

Doporučené články

Komentáře