Chuť spočívá v jednoduchosti: podzimní ráj plný teplých vzpomínek dětství – mrkvový dort s ořechy

Mrkvový dort s krémem a ořechy na talíři, dekorace z čerstvé mrkve.

Když se spojí mrkev s ořechy do voňavého a vláčného dortu, vzniká dezert, který zahřeje nejen na podzim. Ať už hledáme inspiraci na netradiční sladké pečení, nebo jen způsob, jak využít sezonní zeleninu, mrkvový dort s ořechy přináší překvapivé kouzlo. Není to jen dezert pro dietáře — naopak, má za sebou zajímavou historii a oblibu si drží už po staletí. Věděli jste, že středověké kuchařky používaly mrkev jako přírodní sladidlo? Právě tato tradice nám zůstala dodnes a stále ji rádi rozvíjíme.

Proč právě mrkev v dezertech?

Mrkev má jemně nasládlou chuť a během pečení ztratí svou typickou zemitost. Je bohatá na vlákninu a betakaroten, což jsou látky, které přispívají ke zdravému mlsání. Když spojíme její strouhanou dužinu s dalšími ingrediencemi, dort získává měkkost, kterou u klasických moučníků často hledáme marně.

Mrkvový dort krok za krokem: Recept v kostce

  • 300 g mrkve (nastrouhané najemno)
  • 200 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru
  • 2 vejce
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 50 g vlašských ořechů (nalámaných)
  • špetka soli

Mrkev nastrouháme a promícháme s vejci a cukrem. Přidáme olej, mouku promíchanou s práškem do pečiva, ořechy a špetku soli. Těsto vlijeme do formy a pečeme při 180 °C po dobu 40–45 minut. Energetická hodnota jedné porce je přibližně 220 kcal – ideální i jako sladká svačinka.

Sladká historie mrkvového dortu

V 16. století byla mrkev dobře známá v našich kuchyních a používala se i na pečení koláčů. Tehdy měla kromě oranžové barvy i červený nebo žlutý odstín.

Ve středověku nahrazovala mrkev často drahé sladidlo. Dochované recepty svědčí o tom, že v Anglii byl už v roce 1591 vydán první recept na mrkvový pudink. A tento způsob, jak vnést do pečení přirozenou sladkost, přežívá do dnešních dnů. Není divu – mrkev byla dostupná, zdravá i barevně lákavá.

Palačinkový dort s čokoládou a sušeným ovocem: zdravé, chutné a snadné na přípravu
Palačinkový dort s čokoládou a sušeným ovocem: zdravé, chutné a snadné na přípravu Doporučeno pro vás
Užitečná pochoutka a jednoduchá příprava: dokonalý recept na kefírový jablečný koláč
Užitečná pochoutka a jednoduchá příprava: dokonalý recept na kefírový jablečný koláč Doporučeno pro vás

Nutriční hodnoty mrkvového dortu

SložkaMnožství na porci
Kalorie220 kcal
Bílkoviny4 g
Vláknina2 g

Malé triky pro dokonale vláčný dort

  • Mrkev opravdu strouhejte najemno — zásadně ovlivní výslednou texturu a šťavnatost.
  • Pro zvýraznění chuti použijte do těsta trochu mletého zázvoru nebo skorici.
  • Ořechy lze krátce opražit na pánvi pro intenzivnější aroma.
  • Nechte dort před krájením úplně vychladnout, těsto se krásně rozleží.

Jak si dodat šmrnc při servírování?

Mrkvový dort skvěle chutná s lžičkou zakysané smetany, jogurtu nebo lehkou citronovou polevou. Pokud chcete dezert posunout ještě dál, zdobte třeba semínky granátového jablka nebo nastrouhanou čokoládou.

Kdo jednou ochutnal, vrací se pro další kousek

Při pečení tohoto dortu mě vždy potěší, jak snadno se ze základních surovin vykouzlí něco opravdu slavnostního. Nejvíc mě baví sledovat, jak se domácí mrkvový dort stává hvězdou na každé oslavě a mizí z talíře mezi prvními.

Maličkost, která pohladí: když spojíme tradici a jednoduchost

Šťavnatý mrkvový dort s ořechy je důkazem toho, že tradiční recepty, sezonní zelenina a jednoduché zpracování můžou přinést hodně radosti. A voňavý závan historie nám připomene, že některé chutě zkrátka nestárnou.

  • Musím mrkev před přidáním do těsta spařit?Není třeba, pokud ji nastrouháte najemno. Teplo trouby ji krásně změkčí a zachová se přírodní sladkost.
  • Jaké ořechy jsou nejlepší do mrkvového dortu?Nejčastěji se používají vlašské, ale můžete experimentovat i s lískovými.
  • Dá se mrkvový dort připravit bez cukru?Ano, můžete část cukru nahradit javorovým sirupem nebo ho zcela vynechat, pokud využijete sladkost mrkve a případně sušeného ovoce.
  • Vydrží dort vláčný několik dní?Ano, pokud ho dobře zakryjete, je díky mrkvi vláčný i po dvou dnech.
Ji už sdíleno 0 čtenáři. Jedním klepnutím nám pomůžete růst. Děkujeme vám.

Doporučené články

Nejen chutné, ale i zdravé – rychlý recept na citronový jogurtový koláč

Nejen chutné, ale i zdravé – rychlý recept na citronový jogurtový koláč

Jemný jogurtový keks s citronem, který potěší svou vláčností a svěží chutí. Podrobný recept s nutričními hodnotami na porci.

958 4
Vůně dětství: jednoduchý švestkový koláč s drobenkou na plechu, který vás ponoří do podzimní nálady

Vůně dětství: jednoduchý švestkový koláč s drobenkou na plechu, který vás ponoří do podzimní nálady

Inspirace pro domácí vaření
1926 7
Neuvěřitelně chutný a jednoduchý dezert pro chladné podzimní večery: recept na nejlepší jablečný štrúdl

Neuvěřitelně chutný a jednoduchý dezert pro chladné podzimní večery: recept na nejlepší jablečný štrúdl

Inspirace pro domácí vaření
789 3
Podzimní vitamínový salát: připravujte ho častěji a na sezonní nachlazení zapomeňte navždy

Podzimní vitamínový salát: připravujte ho častěji a na sezonní nachlazení zapomeňte navždy

Rychlá a jednoduchá jídla
958 10
Chuť, která vám přejde mráz po zádech: úžasný recept na pečené kuře se zeleninou

Chuť, která vám přejde mráz po zádech: úžasný recept na pečené kuře se zeleninou

Jednoduché recepty pro každý den
1488 8
Koláč s tvarohem a ovocem: jednoduchý recept, který vám zlepší náladu na podzim

Koláč s tvarohem a ovocem: jednoduchý recept, který vám zlepší náladu na podzim

Jednoduché recepty pro každý den
5687 8
Podzimní vánek s vůní lesa: houbová polévka s ječmenem, které neodoláte

Podzimní vánek s vůní lesa: houbová polévka s ječmenem, které neodoláte

Inspirace pro domácí vaření
1121 8
Nabití energií na podzim: krémová houbová polévka podle nejlepšího receptu našich babiček

Nabití energií na podzim: krémová houbová polévka podle nejlepšího receptu našich babiček

Inspirace pro domácí vaření
720 11
Dokonalé podzimní jídlo na teplý večer: nejchutnější bramborové placky podle babiččina receptu

Dokonalé podzimní jídlo na teplý večer: nejchutnější bramborové placky podle babiččina receptu

Inspirace pro domácí vaření
2608 6
Slaná jednohubka do 30 minut: pizza šneci z listového těsta

Slaná jednohubka do 30 minut: pizza šneci z listového těsta

Rychlá a jednoduchá jídla
2433 11
Domácí chléb na kvásku jako od babičky: dvakrát chutnější než v obchodě

Domácí chléb na kvásku jako od babičky: dvakrát chutnější než v obchodě

Inspirace pro domácí vaření
1339 10
Inspirace na večerní večeři: kuřecí filet v krémové bylinkové omáčce - snadná příprava

Inspirace na večerní večeři: kuřecí filet v krémové bylinkové omáčce - snadná příprava

Jednoduché recepty pro každý den
856 3
Rychlý a chutný dezert pro celou rodinu za 10 minut: úžasný recept na palačinky s tvarohem a borůvkami

Rychlý a chutný dezert pro celou rodinu za 10 minut: úžasný recept na palačinky s tvarohem a borůvkami

Inspirace pro domácí vaření
3002 3

Komentáře