Neuvěřitelně chutný a jednoduchý dezert pro chladné podzimní večery: recept na nejlepší jablečný štrúdl

Domácí jablečný závin posypaný cukrem na dřevěném prkénku, čerstvá jablka a koření

Komu by se nevybavila vůně čerstvě upečeného jablečného štrúdlu? Tento dezert nás často zavede do dětství či připomene nedělní návštěvy u babičky. Víte ale, že kořeny jablečného štrúdlu sahají až do Rakouska 18. století? U nás se však stal dávno srdeční záležitostí – a recept na voňavý domácí štrúdl rozhodně stojí za to zvládnout.

Historie a význam štrúdlu v našem kraji

Jablečný štrúdl je symbolem domácí pohody. První písemné zmínky o něm pocházejí právě z Rakouska, kde je dodnes považován za součást kavárenské kultury. U nás je populární hlavně díky své kombinaci jednoduchosti a jedinečné chuti. Nejčastěji ho podáváme s kopečkem šlehačky nebo voňavou vanilkovou omáčkou, což dokáže obyčejné odpoledne proměnit v malý svátek.

Klíčové suroviny a správný výběr jablek

zelené jablko na hnědém dřevěném stole při přirozeném světle

Pro dokonalý štrúdl je základem listové těsto, které tradičně bývá ručně tažené a opravdu tenké. Náplň tvoří kyselé odrůdy jablek – právě ty dodají štrúdlu správný říz a nevšední rovnováhu chutí. Nezapomínejme ani na rozinky, cukr a mletou skořici.

Suroviny na tradiční jablečný štrúdl

  • 500 g kyselých jablek
  • 100 g cukru
  • 50 g rozinek
  • 1 lžička skořice
  • 200 g listového těsta
  • 1 vejce na potření
Vůně dětství: jednoduchý švestkový koláč s drobenkou na plechu, který vás ponoří do podzimní nálady
Vůně dětství: jednoduchý švestkový koláč s drobenkou na plechu, který vás ponoří do podzimní nálady Doporučeno pro vás
Užitečná pochoutka a jednoduchá příprava: dokonalý recept na kefírový jablečný koláč
Užitečná pochoutka a jednoduchá příprava: dokonalý recept na kefírový jablečný koláč Doporučeno pro vás

Postup krok za krokem

Jablečný mošt v průhledných kelímcích s tyčinkami skořice

Nejprve jablka očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Smícháme je s cukrem, rozinkami a skořicí. Připravíme si listové těsto – pokud nestíháme vyrobit vlastní, sáhneme po kvalitním kupovaném.

  • Těsto rozválíme na tenký plát
  • Rozprostřeme rovnoměrně jablečnou směs
  • Opatrně zavineme do rolády
  • Povrch potřeme rozšlehaným vejcem
  • Pečeme na 180 °C asi 30–35 minut
Při přípravě jablečného štrúdlu je důležité použít kyselé odrůdy jablek, které dodají náplni správnou rovnováhu chutí.

Podávání a tipy na servírování

Hotový štrúdl necháme lehce vychladnout a krájíme ostrým nožem. Nejčastější volbou je doplnit jej kopečkem vanilkové zmrzliny nebo čerstvou šlehačkou. Tento způsob servírování najdeme nejen u nás, ale třeba i v jižním Tyrolsku nebo v rakouských kavárnách.

Nutriční hodnoty na porci

PorceKcalPoznámka
1 plátek štrúdlucca 220bez omáčky/šlehačky
1 plátek s vanilkovou omáčkoucca 260přidána porce omáčky
1 plátek se šlehačkoucca 250přidána domácí šlehačka

Nejčastější chyby při přípravě

  • Těsto je příliš silné – štrúdl pak není dostatečně křehký
  • Příliš sladká náplň – použití méně cukru zvýrazní chuť jablek
  • Nedostatečné hlušení rozinek v rumu či vodě – štrúdl pak není tak šťavnatý

Ze své zkušenosti musím přiznat, že správné roztažení těsta dává štrúdlu jeho specifickou jemnost. A když správně vybereme kyselé odrůdy jablek, vznikne nám naprosto vyvážená sladkost i šťavnatost. Občas přidám do náplně ještě nasekané vlašské ořechy – byla by škoda je vynechat.

Tradiční štrúdl v kavárenské kultuře

Jablečný štrúdl je nejen symbolem domácího pečení, ale i součástí kavárenské pohody. V některých rodinách je středobodem setkání, v jiných slouží jako sladká tečka po nedělním obědě. Právě tady si naplno vychutnáme jeho chuť i vůni, které se jen tak neomrzí. Jablečný štrúdl si najde cestu do srdce téměř každého milovníka sladkého, ať už s vanilkovou omáčkou, šlehačkou, nebo zkrátka jen samotný.

Ji už sdíleno 0 čtenáři. Jedním klepnutím nám pomůžete růst. Děkujeme vám.

Doporučené články

Palačinkový dort s čokoládou a sušeným ovocem: zdravé, chutné a snadné na přípravu

Palačinkový dort s čokoládou a sušeným ovocem: zdravé, chutné a snadné na přípravu

Podrobný recept na malý palačinkový dort z hladké mouky, skořicových vloček a ovoce. Tipy na vrstvení, uchování svěžesti a nutriční hodnoty na porci.

928 9
Chuť spočívá v jednoduchosti: podzimní ráj plný teplých vzpomínek dětství – mrkvový dort s ořechy

Chuť spočívá v jednoduchosti: podzimní ráj plný teplých vzpomínek dětství – mrkvový dort s ořechy

Inspirace pro domácí vaření
636 2
Nabití energií na podzim: krémová houbová polévka podle nejlepšího receptu našich babiček

Nabití energií na podzim: krémová houbová polévka podle nejlepšího receptu našich babiček

Inspirace pro domácí vaření
718 11
Koláč s tvarohem a ovocem: jednoduchý recept, který vám zlepší náladu na podzim

Koláč s tvarohem a ovocem: jednoduchý recept, který vám zlepší náladu na podzim

Jednoduché recepty pro každý den
5435 8
Slaná jednohubka do 30 minut: pizza šneci z listového těsta

Slaná jednohubka do 30 minut: pizza šneci z listového těsta

Rychlá a jednoduchá jídla
2378 11
Podzimní vánek s vůní lesa: houbová polévka s ječmenem, které neodoláte

Podzimní vánek s vůní lesa: houbová polévka s ječmenem, které neodoláte

Inspirace pro domácí vaření
1114 7
Nejen chutné, ale i zdravé – rychlý recept na citronový jogurtový koláč

Nejen chutné, ale i zdravé – rychlý recept na citronový jogurtový koláč

Jednoduché recepty pro každý den
955 4
Domácí chléb na kvásku jako od babičky: dvakrát chutnější než v obchodě

Domácí chléb na kvásku jako od babičky: dvakrát chutnější než v obchodě

Inspirace pro domácí vaření
1319 10
Dokonalé podzimní jídlo na teplý večer: nejchutnější bramborové placky podle babiččina receptu

Dokonalé podzimní jídlo na teplý večer: nejchutnější bramborové placky podle babiččina receptu

Inspirace pro domácí vaření
2518 6
Rychlý a chutný dezert pro celou rodinu za 10 minut: úžasný recept na palačinky s tvarohem a borůvkami

Rychlý a chutný dezert pro celou rodinu za 10 minut: úžasný recept na palačinky s tvarohem a borůvkami

Inspirace pro domácí vaření
2906 3
Chuť, která vám přejde mráz po zádech: úžasný recept na pečené kuře se zeleninou

Chuť, která vám přejde mráz po zádech: úžasný recept na pečené kuře se zeleninou

Jednoduché recepty pro každý den
1476 8
Podzimní vitamínový salát: připravujte ho častěji a na sezonní nachlazení zapomeňte navždy

Podzimní vitamínový salát: připravujte ho častěji a na sezonní nachlazení zapomeňte navždy

Rychlá a jednoduchá jídla
958 10
Inspirace na večerní večeři: kuřecí filet v krémové bylinkové omáčce - snadná příprava

Inspirace na večerní večeři: kuřecí filet v krémové bylinkové omáčce - snadná příprava

Jednoduché recepty pro každý den
856 3

Komentáře