Neuvěřitelně chutný a jednoduchý dezert pro chladné podzimní večery: recept na nejlepší jablečný štrúdl

Komu by se nevybavila vůně čerstvě upečeného jablečného štrúdlu? Tento dezert nás často zavede do dětství či připomene nedělní návštěvy u babičky. Víte ale, že kořeny jablečného štrúdlu sahají až do Rakouska 18. století? U nás se však stal dávno srdeční záležitostí – a recept na voňavý domácí štrúdl rozhodně stojí za to zvládnout.
Historie a význam štrúdlu v našem kraji
Jablečný štrúdl je symbolem domácí pohody. První písemné zmínky o něm pocházejí právě z Rakouska, kde je dodnes považován za součást kavárenské kultury. U nás je populární hlavně díky své kombinaci jednoduchosti a jedinečné chuti. Nejčastěji ho podáváme s kopečkem šlehačky nebo voňavou vanilkovou omáčkou, což dokáže obyčejné odpoledne proměnit v malý svátek.
Klíčové suroviny a správný výběr jablek

Pro dokonalý štrúdl je základem listové těsto, které tradičně bývá ručně tažené a opravdu tenké. Náplň tvoří kyselé odrůdy jablek – právě ty dodají štrúdlu správný říz a nevšední rovnováhu chutí. Nezapomínejme ani na rozinky, cukr a mletou skořici.
Suroviny na tradiční jablečný štrúdl
- 500 g kyselých jablek
- 100 g cukru
- 50 g rozinek
- 1 lžička skořice
- 200 g listového těsta
- 1 vejce na potření
Postup krok za krokem

Nejprve jablka očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Smícháme je s cukrem, rozinkami a skořicí. Připravíme si listové těsto – pokud nestíháme vyrobit vlastní, sáhneme po kvalitním kupovaném.
- Těsto rozválíme na tenký plát
- Rozprostřeme rovnoměrně jablečnou směs
- Opatrně zavineme do rolády
- Povrch potřeme rozšlehaným vejcem
- Pečeme na 180 °C asi 30–35 minut
Při přípravě jablečného štrúdlu je důležité použít kyselé odrůdy jablek, které dodají náplni správnou rovnováhu chutí.
Podávání a tipy na servírování
Hotový štrúdl necháme lehce vychladnout a krájíme ostrým nožem. Nejčastější volbou je doplnit jej kopečkem vanilkové zmrzliny nebo čerstvou šlehačkou. Tento způsob servírování najdeme nejen u nás, ale třeba i v jižním Tyrolsku nebo v rakouských kavárnách.
Nutriční hodnoty na porci
Porce | Kcal | Poznámka |
---|---|---|
1 plátek štrúdlu | cca 220 | bez omáčky/šlehačky |
1 plátek s vanilkovou omáčkou | cca 260 | přidána porce omáčky |
1 plátek se šlehačkou | cca 250 | přidána domácí šlehačka |
Nejčastější chyby při přípravě
- Těsto je příliš silné – štrúdl pak není dostatečně křehký
- Příliš sladká náplň – použití méně cukru zvýrazní chuť jablek
- Nedostatečné hlušení rozinek v rumu či vodě – štrúdl pak není tak šťavnatý
Ze své zkušenosti musím přiznat, že správné roztažení těsta dává štrúdlu jeho specifickou jemnost. A když správně vybereme kyselé odrůdy jablek, vznikne nám naprosto vyvážená sladkost i šťavnatost. Občas přidám do náplně ještě nasekané vlašské ořechy – byla by škoda je vynechat.
Tradiční štrúdl v kavárenské kultuře
Jablečný štrúdl je nejen symbolem domácího pečení, ale i součástí kavárenské pohody. V některých rodinách je středobodem setkání, v jiných slouží jako sladká tečka po nedělním obědě. Právě tady si naplno vychutnáme jeho chuť i vůni, které se jen tak neomrzí. Jablečný štrúdl si najde cestu do srdce téměř každého milovníka sladkého, ať už s vanilkovou omáčkou, šlehačkou, nebo zkrátka jen samotný.
Komentáře